neděle 24. února 2013

Pečený lilek na česneku s omáčkou z modrého sýra


500 g lilku, 10 stroužků česneku, 1 dcl česnekového olivového oleje, 2 dcl zakysané smetany, 100 g sýru Roquefort, toustový chleba
Lilek nakrájený na půlcentimetrové plátky opečeme na česnekovém olivovém oleji. Vyjmeme a na pánev přidáme česnek nakrájený na plátky a opečeme. Touto směsí posypeme lilek. Podáváme s omáčkou, kterou zhotovíme z rozehřáté smetany, nastrouhaného sýra a třeného česneku.

Lilek na červeno


2 středně velké lilky, 2 cibule, 1 rajčatový protlak, 1 kostka bujónu, 5 stružků česneku, sojová omáčka, olivový olej, sůl, paprika, majoránka, kmín
Lilky oloupeme, nakrájíme na plátky ( podélné nebo příčné ), asi 1cm silné, na rozpáleném oleji osmahneme dohněda, necháme vychladnout a odmastit.Ve 3 dcl horké vody rozpustíme kostku bujónu, tím zalijeme rajský protlak, přidáme koření, trochu sojové omáčky a celé stroužky česneku.Dohněda osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, zalijeme připravenou omáčkou, vložíme tam osmahnuté plátky lilku – dusíme na mírném ohni cca 15 minut. A takto hotový pokrm podáváme.

Lilek jako předkrm


lilek, sůl, bylinky (např. provensálské), hladká mouka, olivový olej
Lilek nakrájíme na tenká kolečka, osolíme a vložíme na cca 30 min to sítka kde nám lilek pustí vodu. Pak řádně propláchneme studenou vodou, osušíme papírovým ubrouskem a plátky obalíme v bylinkách a v hladké mouce. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a lilek smažíme cca 5 min.

Zapečený chřest se šunkou


500 g chřestu, citrónová šťáva, 4 plátky šunky, 50 g tvrdého sýra, 1 žloutek, 100 ml smetany, petrželka, sůl, 150 g ostružinového džemu, 150 ml červeného vína, 1 lžíce , 1 lžíce škrobové moučky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžíce rumu, sůl
Vodu ochutíme citr. šťávou a do ní dáme vařit oloupaný chřest asi na 10 minut. Pak ho rozdělíme do svazečků, které zabalíme do plátků šunky. Posypeme nastrouhaným sýrem a petrželkou, přelijeme žloutkem rozmíchaným ve smetaně a v troubě zapečeme asi 10 minut.
Omáčka: Víno a škrobovou moučku uvedeme za stálého míchání do varu a pak odstavíme. Postupně přidáme všechny zbylé suroviny.

Fazole na paprice


15 dkg fazolí, 1 cibule, 2 lžíce tuku, sůl, ml.sladká paprika, ¼ l kysané smetany, 2 lžíce mouky, zelená petrželka, bobkový list
Mírně osolené fazole uvaříme do měkka s bobkovým listem. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme ml. papriku, zaprášíme moukou, zalít vodou, osolit a přidat k fazolím.Nechat provařit a procedit a pak teprve přidat k fazolím.Po krátkém povaření zatřepat kysanou smetanou. Podáváme s vařenými brambory.

Zapečená cuketa se sýrem


500 g cuketa, 2-3 ks cibule, 4-6 str. česnek, 100 g hl. mouka, sůl, b. pepř, oregáno, 100 g balkánského sýra, 100 g eidam, 1 dcl olivový olej
Cuketu nakrájíme na plátky . Cibuli nakrájíme na kolečka a osmažíme do růžova. Ve zbylém oleji orestujeme okořeněné plátky cukety obalené v hladké mouce. Do zapékací misky vložíme první vrstvu cukety, kolečka cibule, pokrájený česnek a nadrobený balkánský sýr, potom dáme druhou vrstvu cukety s cibulí a zasypeme strouhaným eidamem. Pečeme asi 10 minut. Podáváme s různě upravenými brambory.

Zeleninové ragú s bramboráčky


100 g máslo, 100 g karotka, 100 g kukuřice, 100 g brokolice, 100 g celer, 150 ml. smetana 33%, muškátový oříšek, sůl, pepř mletý bílý, polohr. mouka, hladká mouka, 1-2 ks cibule, 100 ml mléko
Karotku a celer pokrájíme na kostičky a povaříme asi 5 minut. Na rozpuštěném másle orestujeme dozlatova cibuli, přidáme karotku a celer a ostatní zeleninu. Zeleninu dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nakonec zalijeme smetanou, kterou jsme zahustili moukou.Oškrábané brambory nastrouháme a přidáme vejce, mléko, pol. mouku, sůl, pepř, petrželku a smažíme na oleji.

Hurvínkova sekaná z čočky a ořechů


2 lžíce olivového oleje, 2 utřené stroužky česneku, 1 nasekaná větší cibule, 2 stonky řapíkovatého celeru, nasekaného nadrobno, 100 g strouhanky (lepší celozrnná), 200 g uvařené a okapané čočky, 200 g na drobno nasekaných ořechů (nejlépe vlašských), ½ lžičky soli, mletý pepř, 2 lžičky italského koření, či směsi bylinek, ¼ lžičky chilli koření, 4 lžíce sekané petrželky, 2 rozšlehaná vejce, 100 g čedaru, 150 ml rajského protlaku, 20 g změklého másla, 100 g žampionů nakrájených na plátky
Troubu předehřejeme na 190 °C. V kastrolku rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli a celer do měkka. Zeleninu v míse smícháme s čočkou, ořechy, strouhankou, solí, pepřem, kořením, chilli kořením, petrželkou, vejci, sýrem a rajským protlakem.Formu o rozměrech ca. 23×12cm vyložíme po stranách papírem na pečení. Dno vymažeme máslem, naskládáme na něj houby a zakryjeme je směsí. Pečeme ca. hodinu a 20 min.Hotové jídlo opatrně vyklopíme na podnos. Odstraníme papír a podáváme buď se zel. salátem, nebo s brambory.

Květák se sýrovou čepicí


1 uvařený květák, 150 g. hrášek ( sterilovaný ), 250 ml.šlehačka, 1 vejce, 1 dcl mléka, 50 g. hladká mouka, 150 g.strouhaný sýr, 50 g. máslo
Připravíme si světlo máslovou jíšku, zalijeme mlékem a smetanou a dochutíme, provaříme.Do zapékací mísy dáme růžičky květáku, hrášek a vše zalijeme, posypeme strouhaným sýrem rozmíchaným s vajíčkem a vše zapečeme v rozpálené troubě na cca. 185 °C. Jako přílohu podáváme brambory s pažitkou.

Květák po římsku


1 květák, olej, 3-4 str. česnek, 100 g. rajčatový protlak, 200 g. strouhaný sýr, voda, b. pepř, sůl
Na oleji osmažíme utřený česnek v mícháme rajčatový protlak, přidáme květák osolíme opepříme. Mírně podlijeme a dusíme do změknutí. Vše po změknutí hustě posypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby, podáváme s vařenými brambory.

úterý 12. února 2013

Kuřecí řízky v sýrovém závoji na jarním salátu


400 g kuřecí prsa, 2 ks vejce, 200 g eidam, 100 g hl. mouka, 150 ml mléko, 2 dcl olej, sůl, grilovací koření
Z nastrouhaného sýru, vajec, grilovacího koření, mléka a mouky si připravíme těstíčko, ve kterém obalíme kuřecí řízky a pečeme na oleji. Podáváme s jarním salátem.

Kuřecí roláda s bylinkami a kozím sýrem


4 kuřecí prsní řízky, bazalka, pažitka, petrželová nať, 100 g kozího sýra, šťáva z jednoho citrónu, 1 šalotka nebo jarní cibulka, 100 ml bílého vína, 80 g rajského protlaku, hlávkový salát na oblohu, 200 g hrášku s karotkou, 4 hnízda z širokých nudlí, nové koření, bobkový list, cukr, mletý pepř, sůl
Prsíčka nakrojte jako knihu a připravte z nich tenké plátky, mírně je pěstí naklepejte, osolte a opepřete. Ze sýra, citrónové šťávy a usekaných bylinek připravte nádivku, rozetřete ji na plátky masa, zabalte je jako rolády. Každou dobře zabalte do alobalu a dejte vařit na cca 30 minut. Mezitím svařte ve víně jemně usekanou šalotku, koření a vmíchejte protlak. Odstavte z plotny, odstraňte koření a omáčku dochuťte cukrem, pepřem a solí. Mírně poduste zeleninu a v osolené vodě uvařte těstoviny. Uvařené rolády vyjměte z alobalu a podávejte na těstovinových hnízdech přelité omáčkou, obložte listy hlávkového salátu a podušenou zeleninou.

Bezmasá velikonoční nádivka


4 – 5 rohlíků, mléko, mladé kopřivy, lístky popence, petrželky, pampelišky, sedmikrásky, lesních jahod, tymiánu, dobromysli, libečku, pažitky, ošlejchu a dalších rašících bylin podle možností
sůl, pepř, 4 – 5 vajec
Rohlíky nakrájejte na kostičky, zvlhčete mlékem a nechte nasáknout. Přidejte dvě misky opraných, spařených a nasekaných mladých kopřiv a ostatní oprané okapané a drobně nasekané byliny, podle chuti osolte, opepřete a promíchejte. Směsí naplňte vymazanou pečicí formu, zalijte vejci rozmíchanými s trochou mléka. Vložte do vyhřáté trouby a upečte.

pátek 8. února 2013

Úhoř obložený vejci


uhoř, 2 citróny, 4 vařená vejce, 100 g másla, strouhanka, trochu hovězího vývaru, křen, sůl
Staženého úhoře nakrájíme na asi 4 cm dlouhé válečky, osolíme a asi půl hodiny necháme odležet. Dílky úhoře střídavě s plátky citrónu napichujeme na jehlu, zakapeme citrónovou šťávou a pečeme na másle za stálého polévání hovězím vývarem. Upečeného úhoře posypeme na másle osmahlou strouhankou a necháme krátce zapéci. Pak stáhneme z jehel, narovnáme na mísu, obložíme vařenými brambory a natvrdo vařenými plátky vajec. Podáváme se strouhaným křenem a hlávkovým salátem.