středa 24. srpna 2016

Cibule

Napomáhá krevnímu oběhu aimunitnímu systému – účinné látky a léčebné využití – syrová i vařená obsahuje téměř stejný podíl vitaminu C, kyseliny listové, vitaminů B1., B2 a B6, draslíku a selénu; je prospěšná hlavně zasyrova; éterický olej aliin napomáha krevnímu oběhu; má odvodňující, antibiotické účinky, je přírodní medicínou při nachlazení, střevní plísni, průjmech, žlučníkových kamenech a revmatických potížích; podporuje činnost jater, linivky břišní, prospívá diabetikům, má protiskerotický vliv, stimuluje srdeční činnost, podporuje vyprazdňování střev. K dostání po celý rok. Cibule má být hladká, pevná a suchá, nerašící a bez plísní, při nakrojení musí být křupavá. Ve tmě, chladu a suchu vydrží 1 – 2 měsíce, nespotřebovaná krátce vydrží rozkrojená ve fólii v chladničce (ale už druhý den ztrácí typickou vůni a chuť). V kuchyni ochucuje zálivky, majonézu, pomazánky, zeleninu, masové a vaječné pokrmy, polévky, omáčky saláty, používa se při nakládaní apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat