čtvrtek 25. srpna 2016

Masopustní koblihy

500 g polohrubé mouky, 50 g cukru, 40 g tuku, 4 – 5 žloutků, 40 g droždí, špetka soli, 1 lžíce rumu, 3 dl sladké smetany, džem, tuk na smažení
Tuk utřeme s cukrem, pak přidáváme postupně žloutky a třeme do pěny. Mezitím si připravíme kvásek:droždí rozdrobíme, smícháme se lžící mouky, lžící cukru a 3 lžícemi smetany, rozmícháme řídké těstíčko, přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout. Kváskem zaděláme připravenou žloutkovou pěnu, přidáme mouku, rum, podle potřeby smetanu a vše zpracujeme na hladké, vláčné těsto, až se nám tvoří puchýřky. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme asi na tři díly a vyválíme válečkem na prst vysoko. Skleničkou vyznačíme na polovině vyválené placky kroužky, na střed dáme lžičku rybízového nebo meruňkového džemu, překryjeme druhou polovinou těsta, při okraji stiskneme, vykrojíme, klademe na pomoučenou desku a necháme ještě chvíli vykynout po obou stranách. Vykynuté dáváme vrchní stranou do rozehřátého tuku, kterého má být dostatečné množství., aby koblihy plavaly. Smažíme pod pokličkou. Pak je obrátíme a smažíme bez pokličky dozlatova. Osmažené koblihy pocukrujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat