úterý 23. srpna 2016

Reveň – rebarbora

Botanicky zelenina., použitím ovoce – účinné látky a léčivé účinky, je bohatá na kyselinou jablečnou a šťavelovou, obsahuje vitaminy skupiny B – niacin, kyselinu pantotenovou a listovou – chránící a posilující nervy, buňky a cévy, 10 – 15 mg vitaminu C ve 100 g a provitamín A, ve 100 g obsahuje 80 mg vápníku, důležitého pro tvorbu kostí a zubů, horčík a draslík odvodňují a pomáhají snižovat váhu, vysoký podíl vláknin zbavuje organismus jedovatých látek a tuků, podněcuje cinnost střev, má močopudné účinky, reveň nikdy nejíme syrovou, neloupanou a častěji než 2 x týdně, nedoporučuje se při onemocnění kostí, v dětské stravě a u pacientů s nemocemi močových cest a s revmatismem.
Nákup – pevné a pepoškozené řepíky.
Uchování – v chladu, rychle ji zpracováváme, syrová i vařená se dobře zmrazuje.
Použití v kuchyni – používáme jen zdužnatělé řapíky, reveň připravujeme pouze nasladko – na kompoty, džemy, marmelády nebo šťávy, jako náplně do moučníků a krémů, k rýžové a krupičné kaši. 

Žádné komentáře:

Okomentovat