čtvrtek 25. srpna 2016

Strakonický koláč

400 g hladké mouky, 120 g másla nebo Hery, 80 g cukru, kostička droždí,2 dl mléka, 1 vejce, špetka soli, lžička strouhané citronové kůry, drobenka za 4 lžic hrubé mouky, 3 lžic cukru a vrchovaté lžíce másla, tuk na plech.
Náplně : tvarohová s rozinkami, marmeládová ze švestek, jahod nebo třešní, jablečná povidla, mletý mák vařený v mléce s cukrem
Mouku prosejeme do mísy, do důlku uprostřed rozdrobíme droždí, přidáme cukr a teplé mléko. Mouku doplníme zbytkem cukru, solí, citronovou kůrou z dobře omytého citronu, zaděláme kváskem, přidáme vejce a změklý tuk. Dobře vypracované těsto necháme na teple vykynout. Mezitím si připravíme náplně. Tvaroh umícháme s cukrem a vejcem, přidáme i rozinky. Marmeládu promícháme a je-li hustá, zředíme ji vařící vodou. Mletý mák povaříme s mlékem a osladíme. Vykynuté těsto rozprostřeme na vymaštěný plech, potřeme náplněmi, posypeme drobenkou a upečeme v předehřáté troubě.

Žádné komentáře:

Okomentovat