úterý 23. srpna 2016

Žemličky plněné šlehačkou a broskví

Na 12 kousků: kostku droždí, 190 g pískového cukru, 180 g másla nebo rostlinného tuku, 200 ml mléka, 675 g polohrubé mouky, špetku soli, vejce, žloutek, 375 ml smetany ke šlehání, 2 broskvové kompoty, vanilkový cukr, pečící papír
Droždí rozdrobíme a smícháme s 15 g cukru. Rozpustíme 80 g tuku a přilijeme mléko. V míse zaděláme 500 g mouky, 60 g cukru, špetku soli a vejce, droždí s cukrem a tuk s mlékem. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme a necháme na teplém místě 30 minut kynout. Zbývající máslo rozdrobíme, smícháme s moukou, 100 g cukru a připravíme drobenku. Těsto prohněteme a na pomoučeném válu utvoříme váleček. Nakrájíme z něj 12 kousků a tvarujeme oválné žemličky. Rozložíme je na 2 plechy vyložené pečícím papírem a necháme ještě 10-15 minut kynout. Žemle potřeme žloutkem rozkvedlaným s lžící smetany, posypeme drobenkou a pečeme v horké troubě při vyšší teplotě 15-20 minut. Necháme vychladnout a rozkrojíme. Okapané broskve nakrájíme na řezy. Smetanu a zbylý pískový cukr spolu s vanilkovým ušleháme dotuha. Šlehačku pak nastříkáme na půlku žemličky, poklademe broskvemi a přiklopíme druhou polovinou.
Příprava 1 ½ hodiny, 1 kousek 520 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat