pondělí 16. ledna 2017

Frgály

těsto (8 koláčů): mouka hladká 500 g, mouka polohrubá 500 g, cukr krystal 150 g, vejce celé 1 ks, žloutek 3 ks, sůl,  1 kávová lžička majonéza (základní),  1 velká lžíce mléko  0,5 l, citronová kůra  z jednoho citronu.
náplně: maková (suroviny na 10 ks frgálů), mák  1 kg, voda  1,50 l, cukr krystal  500 g, vanilkový cukr  2 ks ,krupice hrubá  0,10 l citronová kůra  z 1 ks citrónu, rumová příchuť nebo rum  přiměřeně,
tvarohová (suroviny na 7 - 8 ks frgálů): tvaroh  1 kg, žloutek  4 ks, bílek 7 ks, cukr mletý  100 g, rozinky  1/2 balíčku, citronová kůra  z 1 ks citrónu, vanilkový cukr  2 ks, mléko  0,10 l, cukr krupice  200 g, 
hrušková (suroviny na 20 ks frgálů): sušené hrušky  1,5 kg,  sušená jablka  0.5 kg, hladká mouka 500 g, voda  1 litr (i více) skořice mletá,  3 lžíce hřebíček celý (mletý), (lžička) muškátový květ ( mletý), cukr krystal  750 g, vanilkový cukr 2 ks
citronová kůra  z 1 ks citrónu, rumová příchuť (rum)  1 lžíce (0,10 l), posýpka máslo,  hladká mouka, cukr moučka

Těsto: Do mísy dáme mouku, rozmícháme sůl, na vytvořený důlek vlijeme ohřáté mléko, přidáme cukr, kvasnice. Až kvasnice vyplavou na povrch, pomalu mícháme a přidáváme postupně vajíčka, olej, majonézu a citronovou kůru. Dobře promícháme a dáme kynout. Když těsto kyne promícháme a dáme opět kynout, pak znovu promícháme tak až se dělají bubliny. Těsto takto propracované dáme znovu kynout. Až je těsto nakynuté, odvážíme 250 g kousky a z nich uhněteme bochánky a znovu necháme kynout. Bochánky přikryjeme ubrusem. Nutné je teplo v místnosti, kvůli kynutí. Nevětrat, bez průvanu. Až bochánky vykynou, těsto vyvalujeme malým válkem do kulatého tvaru silného asi 3 milimetry a klademe na plechy. Znovu necháme kynout. Na dobře vykynuté těsto klademe pomazánku (makovou, tvarohovou, hruškovou). Na povrch pomazánky sypeme posýpku. Před vložením do trouby pomastíme kraje máslem. Takto pěkně nakynuté, pomazané a posypané koláče pečeme do růžova v troubě. (V konvektomatu na 190° C zhruba 5 minut a nebo nastavit na více minut, ale koláče hlídat.) Z trouby vytažené frgály potíráme mlékem. Po vychladnutí pokapeme ochuceným roztopeným cukrovým máslem (Ramou). Maková náplň. Pomeleme mák. Mák vaříme za stálého míchání 5 až 10 minut v 1,5 l vody. Při vaření přidáváme cukr krystal, vanilkový cukr, hrubou krupici až je hustější a hladký. Po vychladnutí přidáváme citronovou kůru a rum nebo rumovou příchuť. Mažeme 1/2 vrstvu na těsto. Tvarohová náplň. Tvaroh (tuhý) rozmícháme se žloutky, mletým cukrem, rozinkami, citrónovou kůrou, vanilkovým cukrem a je-li tvaroh moc tuhý přidáme mléko. Z bílků ušleháme sníh spolu s cukrem do silného zhoustnutí. Vše smícháme dohromady a mažeme na těsto v 1/2 cm vrstvě. Hrušková náplň. Sušené hrušky a jablka dáme společně vařit. Uvařené a vychladlé odstopkujeme a vyočkujeme. Důkladně umeleme na kaši. Mouku za stálého míchání na sucho upražíme do slabě růžova. Takto připravenou jíšku zalijeme 1 l (i více) vody a vaříme tak, aby byla omáčka hladká a bez hrudek. Pak vše smícháme a dochutíme kořením (skořice, hřebíček, muškátový květ), cukrem, citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a rumovou příchutí (rumem). Mažeme na těsto v 1/2 cm vrstvě.

Žádné komentáře:

Okomentovat